Polisanmäld för stöld på jobbet – vad du bör veta

polisanmäld för stöld på jobbet
Blivit anklagad för stöld på jobbet? Läs om dina rättigheter, möjliga straff och vad som gäller för både arbetstagare och arbetsgivare.

Innehållsförteckning

Vad gäller när man blivit polisanmäld för stöld på jobbet?

Att bli polisanmäld för stöld på jobbet är en allvarlig situation – både för den som misstänks ha stulit och för arbetsgivaren som upptäckt brottet. Det kan röra sig om allt från enstaka händelser med mindre värde, till systematisk förskingring av arbetsgivarens tillgångar. Oavsett om du är arbetsgivare eller anställd är det viktigt att förstå vilka rättigheter och skyldigheter som finns vid en misstanke om stöld på arbetsplatsen.

Vad räknas som stöld från arbetsgivaren?

Begår en anställd en stöld på arbetsplatsen handlar det i juridisk mening om att man utan tillstånd tar något som tillhör arbetsgivaren med avsikt att behålla det. Det behöver inte handla om värdesaker – även kontorsmaterial eller matvaror från fikarummet kan ligga till grund för en polisanmälan. För att det ska räknas som brott behöver dock vissa kriterier vara uppfyllda:

  • Tillgreppet måste vara otillåtet – det får inte ha funnits ett samtycke från arbetsgivaren.
  • Tillgreppet ska ha skett med uppsåt – om det skett av misstag rör det sig sällan om ett brott.
  • Föremålet ska ha ett värde – även om det är lågt. Men ju högre värde, desto strängare påföljd kan bli aktuell.

Enligt Brottsbalken (1962:700) delas stöldbrott in i ringa stöld, stöld och grov stöld beroende på omständigheter och värde.

Hur går en polisanmälan till?

När en arbetsgivare misstänker att en anställd har stulit från företaget sker normalt en intern utredning först. Ofta samlas bevis i form av övervakningsfilmer, loggar eller vittnesmål. Därefter kan arbetsgivaren välja att:

  • Göra en polisanmälan – vilket formellt överlämnar ärendet till rättsväsendet.
  • Vidta arbetsrättsliga åtgärder – exempelvis varning, omplacering eller avsked.

Om polisanmälan blir aktuell startas en förundersökning. Den misstänkta kan då kallas till förhör och det är polisen eller åklagaren som avgör om åtal ska väckas. En arbetsgivare kan polisanmäla även om bevisningen är svag – det är rättssystemets uppgift att avgöra skuld.

Straff för stöld på arbetsplats

Straffet för stöld från arbetsgivare styrs av värdet på det stulna samt omständigheterna kring stölden:

  • Ringa stöld (tidigare kallat snatteri): böter eller fängelse i upp till 6 månader.
  • Stöld: fängelse i upp till 2 år.
  • Grov stöld: fängelse från 6 månader till 6 år.

För att en stöld ska bedömas som grov tittar domstolen på bland annat om gärningen varit särskilt hänsynslös, systematisk eller om föremålet haft högt värde. Ett särskilt svekfullt beteende, som att utnyttja sin position inom företaget för att stjäla, väger också tungt.

Arbetsrättsliga konsekvenser för anställda som stjäl på jobbet

Stöld är inte bara ett brott enligt Brottsbalken – det utgör också ett allvarligt brott mot anställningsavtalet. Om en anställd ertappas med att stjäla från arbetsgivaren finns följande möjliga konsekvenser:

  • Varning – vid mindre allvarliga fall eller vid första gången.
  • Omplacering – om förtroendet är brutet men fortsatt anställning bedöms möjlig.
  • Uppsägning – om arbetstagaren misskött sig allvarligt utan att det varit direkt illojalt.
  • Avsked – om det finns saklig grund och arbetstagaren grovt åsidosatt sina skyldigheter.

Skyldiga arbetstagare riskerar även att krävas på ekonomisk ersättning för det stulna. Det kan ske i samband med en rättegång eller via en separat civilrättslig process. Enligt LAS (Lagen om anställningsskydd) måste en arbetsgivare agera skyndsamt – senast inom två månader från det att misskötseln upptäckts – för att kunna avskeda någon.

Om du blivit falskt anklagad

Att bli misstänkt för att ha stulit på jobbet är en chockartad upplevelse för många, särskilt om anklagelsen är felaktig. I sådana fall är det viktigt att agera klokt:

  • Begär att få ta del av bevis.
  • Kontakta fackliga företrädare eller jurist.
  • Vidta rättsliga åtgärder om du blir felaktigt uppsagd.

Att bli felaktigt polisanmäld kan också leda till skadestånd för den anställda – särskilt om det går att visa att det saknats grund för anklagelsen. Arbetsmiljön kan dessutom påverkas allvarligt om misstro saknar stöd i verkligheten. Läs mer om rättsfall med felaktiga anklagelser på Arbetsdomstolens hemsida.

Vad arbetsgivare bör tänka på vid stöldutredning

Som arbetsgivare är det lätt att agera i affekt, men förhastade beslut kan ge juridiska konsekvenser. En polisanmälan för stöld måste stödjas av faktaunderlag och rättssäkert dokumenteras. Tänk därför på följande:

  • Samla in objektiva bevis – övervakningsfilm, kvitton, lagerinventering osv.
  • Informera fack om den misstänkta är fackligt ansluten.
  • Ge den misstänkte möjlighet att förklara sig.

Om integritetskänsliga arbetsmetoder används, som kameraövervakning eller loggning av datoraktivitet, är det viktigt att företaget följer GDPR och annan arbetsrättslig lagstiftning. Datainspektionen ger vägledning kring hur kameraövervakning får användas på arbetsplatsen.

FAQ – Vanliga frågor om stöld på arbetsplats

Kan jag bli avskedad direkt om jag ertappas med att stjäla?

Ja, i vissa fall. Om det rör sig om en allvarlig stöld där du brutit mot det förtroende som anställningen bygger på kan arbetsgivaren genomföra ett avsked. Det innebär att du får lämna arbetet omedelbart utan uppsägningstid. Arbetsgivaren måste dock kunna visa att stölden ägt rum och att agerandet räknas som grov misskötsamhet.

Måste arbetsgivaren polisanmäla en stöld?

Nej, det finns ingen lag som kräver att en arbetsgivare måste polisanmäla en misstanke om stöld. Det är normalt arbetsgivaren själv som avgör om saken ska hanteras internt eller lämnas till polisen. I vissa fall väljer arbetsgivare att nöja sig med disciplinära åtgärder, särskilt om det rör sig om en mindre förseelse och personen ångrar sig.

Kan man bli dömd för stöld även utan övervakningsfilm?

Ja, det är möjligt. Domstolen gör en helhetsbedömning av bevisläget. Vittnesmål, loggar, tidpunkter, konstaterade skillnader i lager, eller andra omständigheter kan räcka för en fällande dom. Det krävs dock att åklagaren kan bevisa brottet bortom rimligt tvivel.

Hur lång tid efter en stöld kan man bli åtalad?

Preskriptionstiden för stöld varierar mellan 2 till 10 år beroende på hur grovt brottet är. För en ringa stöld är preskriptionstiden 2 år, medan en grov stöld har 10 års preskription. Åtal måste alltså väckas inom denna tidsgräns efter att brottet begicks.

Gäller företagets uppförandekod vid stöld?

Ja, många företag har en intern policy eller uppförandekod där det tydligt framgår att tillgrepp från arbetsgivaren aldrig accepteras. Det ger klar vägledning om vilka konsekvenser som kan bli aktuella – både arbetsrättsligt och eventuellt även brottsligt. En sådan kod kan användas som stöd vid disciplinära åtgärder och användas för att motivera avsked.

Senaste artiklarna
Annons
Anställd som vabbar mycket

Anställd som vabbar mycket

Hur hanterar du som arbetsgivare frekvent VAB utan att bryta lagen? Lär dig rättigheter, skyldigheter och strategier för balans och