Har föräldralediga rätt till löneökning?
Föräldraledighet och lönerevision – vad gäller enligt lagen?
Att gå på föräldraledighet innebär att du temporärt är borta från arbetet med stöd i lagen. Men en vanlig fråga hos många arbetstagare är om man går miste om löneutvecklingen under denna tid.
Enligt Föräldraledighetslagen (1995:584) får en arbetstagare inte missgynnas på grund av att denne utnyttjat sin rätt till föräldraledighet. Det gäller alla delar av anställningen – inklusive lön.
Det innebär att även om du är ledig, så får arbetsgivaren inte utesluta dig från den ordinarie lönerevisionen. Detta bygger också på principen om att arbetstagare inte ska förlora karriärutveckling eller ekonomisk fördel för att de väljer att vara hemma med barn.
Hur påverkar frånvaron din löneökning rent praktiskt?
Rent praktiskt kan din löneökning hanteras på olika sätt beroende på hur arbetsgivaren organiserar sin lönerevision. Många arbetsgivare har en årlig löneförhandling där alla anställda ses över, även de som för tillfället är frånvarande.
Alltså: Att vara föräldraledig är inget hinder för att omfattas av löneökningen. Däremot kan vissa moment, som utvecklingssamtal eller individuella lönesamtal, ibland skjutas upp tills du är tillbaka i tjänst – men du har fortfarande rätt till en retroaktiv löneökning från det datum då den nya lönen gäller för andra medarbetare.
Det kan dock förekomma variationer i upplägget:
- Arbetsgivaren erbjuder samma lönepåslag som om du varit på plats.
- En formell lönebedömning görs när du återvänt i arbete, med retroaktiv tillämpning.
Oavsett upplägg får inte lönen släpa efter bara för att du har varit föräldraledig.
Vad säger kollektivavtal om löneökning under föräldraledighet?
Många anställningar i Sverige omfattas av kollektivavtal, och dessa kan innehålla särskilda riktlinjer om löneutveckling vid föräldraledighet. I regel finns det skrivningar som garanterar att även föräldralediga ska omfattas av löneökningarna.
Enligt till exempel Unionen får inga undantag göras i lönerevisionen på grund av att den anställde varit föräldraledig. Facket rekommenderar dessutom att man dokumenterar sin utveckling och prestation innan ledigheten så att arbetsgivaren har beslutsunderlag för bedömning av eventuell löneökning.
Så gör du som är föräldraledig – tips inför lönerevision
Om du är eller planerar att vara föräldraledig och är orolig över hur detta påverkar framtida löneutveckling, finns det några konkreta steg du kan ta:
- Informera om kommande ledighet: Ha en dialog med din chef så tidigt som möjligt.
- Dokumentera din arbetsprestation: Samla underlag på projekt, prestationer och mätbara resultat före ledigheten.
- Ställ frågor om företagets lönerutin: Be om tydlig information om hur lediga personer omfattas av lönerevisionen.
- Kontakta facket: Om du omfattas av ett kollektivavtal är det också klokt att prata med ditt fackförbund om din situation.
En öppen och tidig kommunikation med arbetsgivaren är avgörande. De flesta seriösa arbetsgivare har tydliga rutiner för att inkludera alla i lönerevisionen, även de som är frånvarande av godkända skäl.
Vad säger diskrimineringslagen?
Att inte bevilja löneökning till en person på grund av föräldraledighet kan betraktas som könsdiskriminering. Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) är det förbjudet för arbetsgivare att diskriminera någon på grund av kön, vilket inkluderar graviditet och föräldraledighet.
Om du misstänker att du blivit förbisedd under lönerevisionen på grund av föräldraledighet, rekommenderas det att i första hand prata med din arbetsgivare. Om ingen lösning hittas kan du vända dig till ditt fackförbund eller Diskrimineringsombudsmannen (DO).
FAQ – Vanliga frågor om löneökning vid föräldraledighet
Kan jag få löneförhöjning även om jag är borta hela årets lönerevision?
Ja, som föräldraledig har du fortfarande rätt att omfattas av löneökning. Även om du inte deltar i lönesamtal, bör din arbetsgivare göra en bedömning baserat på tidigare prestationer och tilldela eventuell löneökning retroaktivt.
Vad kan jag göra om jag misstänker att jag diskriminerats?
Om du upplever att din föräldraledighet lett till utebliven löneökning, bör du i första steget kontakta din chef eller HR. Hjälper inte det kan du vända dig till ditt fack eller Diskrimineringsombudsmannen som kan utreda frågan vidare.
Får arbetsgivaren skjuta upp min löneökning tills jag är tillbaka?
Det är vanligt att bedömningen sker vid återkomst, men löneökningen bör gälla från samma datum som övriga revisionsbeslut. Du har rätt att få lönepåslaget retroaktivt.
Behöver jag själv agera för att få min löneökning under föräldraledighet?
Det är alltid en fördel att föra en dialog med arbetsgivaren, men det är arbetsgivarens ansvar att se till att du blir behandlad lika vid lönerevision. Fråga gärna hur processen hanteras internt så att du vet vad som gäller.
Spelar det någon roll om jag har kollektivavtal eller inte?
Kollektivavtal innehåller ofta tydligare riktlinjer för lönerevisioner, så om du omfattas av ett avtal har du ofta ett starkare skydd. Är du inte kollektivt ansluten gäller ändå Föräldraledighetslagen och Diskrimineringslagen, men det kan vara svårare att hävda dina rättigheter utan fackets stöd.